Kadarka
Kadarka nebo Gamza je odrůda hroznů použitých pro červené víno . Má za sebou dlouhou historii a je populární v Maďarsku a Bulharsku , kde je známa jako гъмза Gamza . Je významnou součástí maďarského červeného cuvée Býčí krev z Egeru nebo Szekszárd , ale již dlouhou dobu se omezuje její pěstování na maďarských vinicích, kde je nahrazována odrůdami Kékfrankos a Portugal. Pěstuje se také v řadě dalších východoevropských zemí, kde je známa jako Cadarka nebo Skadarska.
Předpokládá se, že Kadarka pochází z Maďarska. Další hypotézou je, že se pochází z oblasti Skadarsko od jezera Scutarim , který se nachází na hranici mezi Albánií a Černou Horou.
Kadarka se vyznačuje plnou, snadno rozpoznatelnou chutí, hlubokým aroma a tmavou nebo středně tmavou barvou. Kadarka je často používána pro kupáže, včetně některých z Egri Bikavérs, a také pro výrobu stolních vín . Nejlepší Kadarka se pěstuje ve vinařských oblastech Szekszárd a Villány v Maďarsku.
V Bulharsku se pod názvem Gamza většinou pěstuje v severozápadních a středních severních oblastech, v Podunajské nížině . Až do nedávných desetiletí byla Gamza dominantní odrůdou v těchto bulharských regionech. Hlavním rysem Gamzy jsou velké a přesto kompaktní shluky malých, téměř kulovitých hroznů tmavě modré až černé barvy.