Více než 10 druhů čepovaných vín

Vršovická vinotéka

U Vršovického nádraží 264/16
Praha 10
10100
222 938 500
vino-vrsovice@centrum.cz

Syrah

Syrah (také známý jako Shiraz ) je modrá odrůda pěstovaná po celém světě a slouží především k výrobě červeného vína . DNA profilování v roce 1999 zjištěno, Syrah, že je potomkem dvou modrých hroznů z jihovýchodní Francie , Dureza a Mondeuse blanche .  Syrah by neměl být zaměňován s Petite Sirah , synonymum pro Durif , kříž Syrah s Peloursin z roku 1880.

Styl a chuť vín vyrobených z odrůdy Syrah je ovlivněna klimatem, kde jsou hrozny pěstovány. S mírným klimatem (jako jsou severní údolí Rhôny a Walla Walla ve státě Washington), vznikají středně plné chuti vína se střední až vysokou úrovní tříslovin a chutí ostružin, máty a černého pepře. V horkém podnebí (např. Barossa Valley of Australia ), má Syrah plnou chuť, s měkčí tříslovinou, s nádechem ovoce a koření, tóny lékořice, anýzu a zemité kůže. V mnoha regionech úroveň kyselosti a taninu umožňuje vínům vyrobeným z hroznů Syrah mít příznivý potenciál k archivaci.

Syrah se používá jako odrůdové víno nebo ve směsi. Po několika letech silné výsadby bylo v roce 2004 odhadnuto, že Syrah je na světě 7. nejvíce pěstovanou odrůdou na 142.600 ha (352.000 akrů).  Lze jej nalézt po celém světě z Francie do Nového světa ve vinařských oblastech, jako je Chile , Jižní Afrika , v Hawke Bay na Novém Zélandu , v Kalifornii , Washingtonu a v několika australských vinařských oblastech, jako je Barossa, Coonawarra , Hunter Valley , Margaret River a McLaren Vale.

Syrah má dlouhou zdokumentovanou historii v Rhône regionu v jihovýchodní Francii, ale není známo, zda vznikl v tomto regionu. V roce 1998 ve své studii Carole Meredith z výzkumné skupiny oddělení vinohradnictví a vinařství na University of California dospěla po studiu DNA z rozsáhlých referenčních materiálů z vinařské výzkumné stanice v Montpellier ve Francii k závěru, že Syrah je potomkem z hroznů odrůd Dureza (otec) a Mondeuse Blanche (matka). 

Dureza, modrá odrůda z Ardèche regionu ve Francii, se zachovala pouze ve vinicích v Montpellier. Mondeuse blanche je bílá odrůda pěstovaná v oblasti Savoy a ještě dnes je možno ji nalézt ve velmi malých množstvích ve vinicích tohoto regionu. Oba druhy nikdy nedosáhly slávy a popularity Syrahu a není ani žádný záznam o rozšířenosti těchto odrůd mimo jejich současná místa výskytu v omezené oblasti v jihovýchodní Francii, v těsné blízkosti severní Rhône. Na základě těchto zjištění vědci dospěli k závěru, Syrah pochází ze severní Rhône.

Víno vyrobené z odrůdy Syrah je silné a plné chuti. Odrůda produkuje vína s širokou škálu chuťových tónů, a to v závislosti na klimatu a půdě, kde se pěstuje. Aroma může být v rozsahu od fialek až bobulí, čokolády, espressa a černého pepře. Žádné aroma může být nazýváno jako "typické", i když ostružiny a pepř jsou často převládající.